Mare mi-a fost mirarea cînd am aflat că în Malaezia există pedeapsa cu moartea. Sunt 4 motive ce stau la baza pedepsei cu moartea în această ţară. Haideţi să facem o analiză a fiecărui din ele.

1.Crima
Orice omor premeditat este pedepsit cu moartea. Deci, dacă cineva omoară o persoană planificind aceasta din timp, cu voia, atunci această persoană este pedepsită şi ea cu moartea. Această lege are şi o bază Biblică, unde  Cuvîntul lui Dumnezeu ne spune:

29 Iată poruncile de drept pentru voi şi pentru urmaşii voştri, în toate locurile în cari veţi locui. 30 Dacă un om omoară pe cineva, ucigaşul să fie omorît, pe mărturia martorilor. Un singur martur nu va fi deajuns ca să fie osîndit cineva la moarte. 31 Să nu primiţi răscumpărare pentru viaţa unui ucigaş vinovat de moarte, ci să fie pedepsit cu moartea.
33 Să nu pîngăriţi ţara unde veţi fi, căci sîngele celui nevinovat pîngăreşte ţara; şi ispăşirea sîngelui vărsat în ţară nu se va putea face decît prin sîngele celui ce -l va vărsa. 34 Să nu pîngăriţi deci ţara în care veţi merge să locuiţi, şi în mijlocul căreia voi locui şi Eu, căci Eu sînt Domnul, care locuieşte în mijlocul copiilor lui Israel.„(Numeri 35: 29-34)

Oamenii astăzi au devenit foarte “umani” şi au început să spună că este “inuman” să omori pe ucigaş. Deci, pentru ei viaţa ucigaşului costă mai mult decît viaţa victimei. Cînd un ucigaş, în ura şi răzvrătirea lui, omoară un om nevinovat, în final, viaţa criminalului costă mult mai mult decît viaţa victimei nevinovate. Şi prin aceasta, autorităţile spun că ei sunt umani… Se vorbeşte  foarte mult despre drepturile omului, dar, tocmai prin această lege fac o încălcare gravă a  dreptului omului. Unde este dreptul omului, cînd ucigaşul omoară pe tata a 2 sau 3 copii şi îi lasă pe aceştia orfani? Unde este dreptul omului cînd soţiile rămîn văduve, pentrucă un criminal le-a omorît soţul? Unde este dreptul omului cînd poliţiştii bat fără milă pe tineri şi după ce medicul spune că tînărul a murit, il scot din spital şi îl aruncă sub scările de la uşa spitalului? Aceasta este dreptul omului? Dar stai pentru o clipă şi  meditează cum ar fi în ţară la noi dacă orice ucigaş ar şti că pentru comiterea unei crime va fi pedepsit cu moartea?
Am întrebat pe ghidul turistic din Malaezia care mi-a povestit despre această lege la ei ;  care este procentajul crimelor în ţara lor ? Mi-a zis că practic nu există crime. Unicii care  comit crime sunt bandiţii care tot se omoară ei între ei. Însă în popor, practic nu există crimă. Deci, însemnă că aecastă lege a acţionat asupra oamenilor ? De ce atunci guvernul ţării noastre şi a multor altor ţări, au scos înafara legii   pedeapsa capitală ?

2. Terorismul
Aşa cum am scris şi în articolul precedent, comunismul este privit ca şi terorism în Malaezia. Astfel orice mişcare pro-comunistă este socotită mişcare teroristă şi membrii acestei mişcări pot fi pedepsiţi cu moartea.  Dar tot în aceasta categorie , intră şi persoane care poartă arme de foc, fără a avea permis pentru aceasta.
Într-un fel, actul terorismului şi a purtării armelor fără a avea licenţă pentru aceasta, este tot îndreptat spre aceea de a lua viaţa cuiva, adică omor.

3. Răpirea copiilor
Dacă cineva răpeşte un copil, ca rezultat va fi pedepsit cu moartea. În multe ţări din Asia, copii sunt răpiţi  de pe stradă şi apoi vînduţi în alte ţări pentru a le fi scoase organele lor interne şi vîndute la alţii cu bani foarte grei.  Însă am auzit cazuri cînd părinţii au fost aceea care şi-au vîndut copiii cu un preţ de 10$, aşa ca mai apoi să fie în stare să cumpere ceva de mîncare. Să coaste oare viaţa acelui micuţ doar 10$ ?
Deci, răpirea copiilor, sau traficul de fiinţe umane are tot o conotaţie de crimă, care este pedepsită cu moartea.

4. Droguri
Şi ultimul motiv din care o persoană este pedepsită cu moarte în Malaezia, sunt drogurile. Dacă cineva este  prins cu o cantitate mai mare de 100g de droguri, această persoană va fi pedepsită cu moartea.  Recent am citit la ştiri că în Moldova a crescut foarte mult lupta cu traficul drogurilor. Oare care ar fi starea ţării noastre la capitolul “drog” dacă orice traficant ar fi pedepsit cu moartea? Dacă orice vînzător de droguri ar şti cu siguranţă că dacă este prins, nu mai are scăpare decît să plătească cu preţul vieţii lui ?

Să tragem o concluzie:
Cineva ar putea spune că această lege este foarte dură. Da,  sunt deacord. Dar ea este dură pentru infractor şi nu pentru victime sau pentru acei cetăţeni care îşi văd în linişte de viaţa lor. Pedepsind infractorul, prin aceasta defapt este protejată orice victimă.
Dacă eşti de o altă părere sau vreai să mai adaugi ceva la cele spuse mai sus, eşti binevenit să laşi un comentariu.

Reclame