daydreaming_fairy Visul fiecărei fete, fie că recunoaşte sau nu, este să se căsătorească cu cel mai deosebit băiat din lume, să trăiască fericiţi pînă la moarte. Noi toate visăm la fel. Prea puţine fete însă înţeleg că o familie fericită este rezultatul unor decizii înţelepte luate în adolescenţă. Orice decizie pe care o iau azi, îşi va avea consecinţele ei mîine. Deaceea este important să trăiesc corect, după voia lui Dumnezeu, pînă la căsătorie ca să pot fi fericită în căsătorie.

Aş vrea să privim la o fată deosebită din Sfitele Scripturi, care a avut un caracter integru pînă la căsătorie. Ea este Rebeca. Avraam era deja bătrîn şi dorea să-şi vadă fiul căsătorit. El îl iubea enorm pe Isaac şi s-a rugat ca Dumnezeu să-i dea o soţie după voia Lui. Deaceea îl trimite pe cel mai devotat rob în căutarea acelei fete. Atît Avraam cît şi acest rob s-au rugat mult ca Dumnezeu să le arate fata. După o călătorie lungă, cu multe emoţii, vine şi marea întîlnire. Pentru prima dată o vedem pe Rebeca în Geneza 24.

Nu sfîrşise el încă de vorbit, şi-a ieşit, cu vadra pe umăr, Rebeca, fata lui Betuel, fiul Milcăi, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam. Fata era foarte frumoasă; era fecioară, şi nici un bărbat n-avusese legături cu ea. Ea s-a pogorît la izvor, şi-a umplut vadra şi s-a suit iarăş. (Geneza 24:15,16)

Rebeca, din ebraică, înseamnă o frînghie cu laţ, sau cea care te captivează, te încîntă, care are carismă. De ce era Rebeca fermecătoare şi încînta pe toţi cu prezenţa ei? Însăşi Scriptura ne răspunde. Ea era:

  • Fecioară şi nici un bărbat nu avuse legături cu ea

Scriptura ne-o prezintă pe Rebeca într-un mod specific. Ea era virgină şi nici nu avuse intenţia de a cunoaşte vreun bărbat. Expresia “nici un bărbat nu avuse legături cu ea”, este folosită şi ca “nici un bărbat nu a cunoscut-o”. A cunoaşte vine de la “yada”, care înseamnă a cunoaşte sau a învăţa să cunoşti pe cineva, a înţelege şi a vedea, a deosebi, a cunoaşte prin experienţă, a te acomoda cu ceva sau cineva. Deci o fecioară model îşi păstrează nu numai trupul curat, dar şi mintea, inima, emoţiile, atingirile. Azi mulţi zic că e bine să cunoşti o persoană înainte de a te căsători cu ea, că e important să te acomodezi cu ea. Deaceea mulţi aprobează întîlnirile. Oare chiar se merită să-ţi dai inima, emoţiile, visele tale oricui? Nu ai vrea să le păstrezi pe toate pure pentru soţul tău?

Îmi aduc aminte cînd i-am zis soţului meu că eu niciodată nu am prietenit cu nici un băiat, că eu nu am ţinut pe nimeni de mînă înafară de el, că eu nici o dată nu am privit pe niemeni în ochi să-i zic “Te iubesc!” cu excepţia lui, că eu nici o dată nu am gustat din dulceaţa buzelor altui băiat. El cu adevărat s-a simţit unic, unic în toate privinţele. Oare nu se merită să-l faci pe soţul tău să se simtă la fel?

  • Nu căuta soţ

Ce făcea Rebeca cînd l-a întîlnit pe rob? Îşi căuta de nevoile ei zilnice. Ajuta familia cu tot ce putea. Nu stătea la taifas cu alte fete ca să analizeze pe vreun băiat, ci-şi căuta de lucru.

  • Atitudine frumoasă faţă de oameni: rob, mamă, rude

,,Bea, domnul meu,„ a răspuns ea. Şi s’a grăbit de a plecat vadra pe mînă, şi i -a dat să bea.28 Fata a alergat şi a istorisit mamei sale acasă cele întîmplate.(Genesa 24:18,28)

Învaţă să zideşti relaţii înainte de căsătorie. Orice relaţie are nevoie de jertfire. Cînd l-a cunoscut pe rob, Rebeca i-a acordat atenţia necesară. Ea şi-a investit timpul, energia ei ca să-l ajute.

Cînd a aflat cine era acel rob, ea a mers imediat şi a povestit mamei şi rudelor ce s-a întîmplat. Nu orice fată are o relaţie prietenoasă cu mama ei sau cu rudele ei. Aceasta implică răbdare, timp, jertfire. De ce toţi oamenii se legau de ea? Pentru că ea însăşi investea timp în relaţiile cu oamenii din jur.

  • Harnică, energică

19 După ce i -a dat şi a băut de s’a săturat, a zis: ,,Am să scot apă şi pentru cămilele tale, pînă vor bea şi se vor sătura.„ 20 A vărsat în grabă vadra în adăpătoare, şi a alergat iarăş la fîntînă ca să scoată apă; şi a scos pentru toate cămilele lui. (Genesa 24:19-20)

Cîtă apă scoate Rebeca? Doar o singură dată? Nu! Ea nu se leneveşte, scoate cît e necesar. Îmi dau seama că nu i-a fost uşor, dar ea nu s-a temut de lucru. Hărnicia se învaţă înainte de căsătorie. De ce se specifică acestă calitate de caracter? Pentru că o soţie are multe responsabilităţi casnice. E necesar să le reuşească pe toate. Deaceea trebuie să te disciplinezi şi să înveţi să fii harnică.

  • Nu o cointeresa bogăţia

Cum s-a comportat Rebeca cu robul trimis de Avraam? Cu deosebit respect. Ştia cine era el şi ce căuta? Ştia ea atunci ce avere avea Avraam şi că toate le va moşteni Isaac? Sigur că nu! Deci ce conta pentru ea cel mai mult? Oamenii, să zidească relaţii frumoase cu cei din jur.

Am văzut multe fete care în goana după avuţii şi-au pierdut identitatea. Nu poţi avea o familie fericită dacă nu ai valori corecte. Învaţă să preţuieşti oamenii, nu ceea ce au în buzunar.

  • Înţelege planul Lui Dumnezeu şi aceptă-l

58 Au chemat dar pe Rebeca, şi i-au zis: ,,Vrei să te duci cu omul acesta?„ ,,Da, vreau,„ a răspuns ea. 59 Şi au lăsat pe sora lor Rebeca să plece cu doica ei, cu robul lui Avraam şi cu oamenii lui. (Genesa 24:58-59)

Rebeca simte şi înţelege că Isaac este acel unic pentru ea, că ea a fost aleasă de către Dumnezeu ca să fie un ajutor potrivit pentru Isaac. Înţelege şi acceptă planul lui Dumnezeu. Ea este conştientă că Dumnezeu este acela care întemeiază o familie şi deaceea zice făra şovăire “Da”. Cînd te laşi condusă de Dumnezeu, ai curajul să formezi o familie. Ieşind din casa părinţilor, călătorind cu un necunoscut, neştiind circumstanţele ce o aşteptau, ea totuşi are curajul să meargă. De ce? Pentru că a înţeles voia lui Dumnezeu. Ai curajul să te arunci în necunoscut, să te căsătoreşti, doar cînd înţelegi că partenerul tău este voia lui Dumnezeu pentru tine.

Dumnezeu este Acela care ne-a dat un model de fecioară. Ea a luat decizii corecte înainte de căsătorie şi a avut un caracter integru. Cum s-a reflectat aceasta în căsătoria ei? A avut ea o căsătorie fericită?

Vom vedea în articolul următor.

Reclame