La 8 Martie, o mare parte din ţările lumii sărbătoresc “Ziua Internaţională a Femeii”. În această zi, femei din lumea întreagă, indiferent de relegie, etnie sau limbă, toate au ceva în comun, o sărbătoare închinată femeii. Toţi ştim că această zi este dedicată femeilor, dar mai puţin se ştie unde îşi are originea această zi.

Unde a început ideia ?

Enciclopedia Microsoft  Encarta Reference Library,  ne oferă următoarele informaţii cu privire la originea acestei sărbători:

Ziua internaţională a femeilor se sărbătoreşte astăzi la data de 8 Martie. Această sărbătoare îşi are originea în Statele Unite ale Americii, unde în anul 1850 femeile au protestat împotriva condiţiilor de lucru în fabricile textile. Astăzi se sărbătoreşte în multe alte ţări pentru a demonstra contribuţia femeii în societate. 

În anul 1910 la întîlnirea internaţională a femeilor Socialiste, în Copenhaga, această sărbătoare a fost stabilită ca şi o sărbătoare internaţională pentru toate femeile lumii, cu scopul de a promova drepturile femeilor şi de a opri înjosirea şi suferinţa femeilor din toată lumea. La această sărbătoare au participat 100 de femei din 17 ţări ale lumii. 

Cum a fost stabilită data de 8 Martie?

Astăzi majoritatea ţărilor de pe globul pământesc sărbătoresc această zi în data de 8 martie. Însă la început nu era o zi specifică în calendar cu privire la acestă zi.  De exemplu o altă sursă ne relateză că până în anul 1913 în Statle Unite ale Americii Ziua Femeii era sărbătorită la 28 Februarie sau în ultima duminică a acestei luni.
În Europa, în ţări ca şi Austria, Germania, Danemarka, Elveţia, la început această zi era sărbătorită la data de 19 Martie. Hotărîrea de a sărbători Ziua Internaţională a Femeilor la data de 19 Martie, a fost luată un an mai târziu(1911) de la întâlnirea internaţională a femeilor socialiste de la Copenhaga.
În Rusia, ziua femeilor pentru prima dată  a fost sărbătorită în anul 1913 în ultima duminică din Februarie. Un an mai tîrziu, 1914, la 8 Martie, femeile din Europa s-au adunat pentru a-şi exprima nemulţumirea şi protestul împotriva primului război Mondial şi pentru a-şi arăta solidaritatea faţă de  toate femeile din Rusia. 
În anul 1917, după ce mai mult de 2 milioane de soldaţi Ruşi au murit în primul război Mondial, femeile din Rusia din nou au ales ultima duminică din Februarie ca să iasă în stradă şi să protesteze, cerând “pâine şi pace”. Chiar dacă guvernul de atunci le-a interzis orice acţiune, totuşi femeile au ţinut acţiunea de protest. Acea ultimă duminică din Februarie,  a căzut în anul acela la data de 23 Februarie, după calendarul Iulian(ţinut în Rusia în acea perioadă), însă potrivit cu calendarul Gregorian(ţinut în celelalte ţări), această dată a căzut în data de  8 Martie.  Astfel,  începând de atunci, această dată de 8 Martie, a fost luată ca şi dată internaţională pentru sărbătoarea Femeilor.

Astăzi datorită tuturor evenimentelor sus menţionate noi toţi sărbătorim una din cele mai importante sărbători din an, “Ziua internaţională a femeii”
Dumnezeu să binecuvinteze toate femeile pe care El le-a creat după chipul şi asemănarea Sa, spre slava Lui Veşnică! Amin.

Reclame